W  minioną niedzielę 5 sierpnia br. w przeworskim parku już po raz dwunasty  odbyło się „Powiatowe Święto Chleba”.

Tradycyjnie rozpoczęła je Mszą Św. w Bazylice pw. Ducha Świętego w Przeworsku, której przewodniczył ks. Dziekan Tadeusz Gramatyka.  Podczas Mszy Św. poświęcone zostały bochny chleba, przyniesione przez Przewodniczące Kół Gospodyń Wiejskich.

W tegorocznym „Święcie Chleba” uczestniczył: Wójt Gminy Przeworsk Daniel Krawiec, Zastępca Wójta Gminy Przeworsk Agnieszka Bukowa-Jedynak, Przewodniczący Rady Gminy Andrzej Ruchała, Sołtys wsi Gorliczyna Tadeusz Drabik oraz Panie z Kół Gospodyń Wiejskich z terenu Gminy Przeworsk.

Wójt Gminy Daniel Krawiec zwrócił uwagę, iż Święto to jest podziękowaniem za ubiegłoroczne zbiory, za dar zebranych kłosów i  ciężkiej pracy rolników, bo to dzięki nim na polskich stołach nie brakuje chleba.

Na scenie zaprezentował się Zespół Śpiewaczy „Studzieńczanki” ze Studziana. A wszystkie Koła Gospodyń Wiejskich z naszej Gminy przygotowały stoiska z regionalnym jadłem, na których królowały wyśmienite w smaku bochenki tradycyjnego chleba podawane są z masłem, smalce, kiszonymi ogórkami, pyszne wypieki oraz tradycyjne potrawy.

Należy tutaj podkreślić iż podczas  XVIII edycji konkursu „Nasze Kulinarne Dziedzictwo – Smaki Regionów” w Wierzawicach  Komisja Konkursowa nominowała do nagrody „Perła”2018” pierogi z farszem z bobu „Bobolasy” przygotowane przez Zofię Wikiera z KGW w Rozborzu.